Deel 7: Verhoort God echt?

Welkom terug bij deze podcast over bidden. God hoort het gebed.

Ja, dat zeg ik wel, en dat staat ook wel zo in Bijbel, maar vraag je je misschien af: Klopt dat wel? Want, waarom… worden mijn gebeden dan niet verhoord?

Laten we het daar deze keer even over hebben. Over de vraag: Zijn er ook onverhoorde gebeden?

Nou, dat blijkt. Die zijn er. Ik heb ook regelmatig aan God om dingen gevraagd, die ik niet gekregen heb. Waarom? Misschien omdat God het beter vond dat ik niet kreeg wat ik vroeg. Gods plan was anders.  Of, misschien was het omdat ik het alleen voor mezelf vroeg. Jakobus schrijft in de Bijbel over mensen die bidden en niet verhoord worden, omdat ze (zo zegt hij) kwalijk bidden. Ze bidden om dingen voor meer plezier in hun dagelijkse leven. Maar, alleen maar om er zelf van te genieten. Maar niet gericht op God.

Je gebed kan ook onverhoord blijven als je bidt om iets, maar ondertussen eigenlijk helemaal niets verwacht. Ja, wel van jezelf, van je eigen inspanning en prestatie, maar niet van God. God verhoort de gebeden van mensen, die alles van Hem verwachten. Zichzelf sterk en onafhankelijk voelende mensen bidden misschien ook wel, maar hebben God eigenlijk helemaal niet nodig.

Je zegt: oké, ik kan begrijpen, dat God me niet zomaar alles toeschuift wat ik graag wil hebben. God is tenslotte ook veel hoger en wijzer dan ik ben. Maar als ik dan bidt om bekering. Als ik echt mijn best doe, om daar heel veel voor te bidden, komt het dan echt goed?

Ja, als je tenminste ook breekt met je zonde. En dat is logisch. Het is natuurlijk heel schijnheilig om te bidden om bekering, terwijl je ondertussen gewoon doorgaat met je zonden. Dat is als bidden om genezing van je verslaving, terwijl je er ondertussen nog een biertje bij drinkt of joint bij draait. Dat is schijnheilig. God verhoort het bidden, maar Hij vraagt erbij dat wij dan ook breken met onze zonden  en die zonden biddend belijden voor Hem.

Daarom zei ik de vorige keer: het is niet de bedoeling dat we alleen maar bidden ‘Heere God, wilt U me alstublieft bekeren?’, maar het is de bedoeling dat we onze zonden belijden. Door die gewoon eerlijk tegen God te vertellen.

De Bijbel zegt: belijden en laten! Eerlijk vertellen tegen God en ermee stoppen!

Anders, zo zegt de profeet Jesaja zullen je zonden ervoor zorgen dat God je niet hoort, dat wil zeggen: dat Hij niet naar je luistert. En geef toe, dat is logisch, dat is terecht. Schijnheiligheid wordt niet beloond.

Dus wanneer hoort en verhoort God niet, als het gaat om het herstel van je relatie met Hem? Als je niet bidt. Of als je wel bidt , maar zonder je zonden te belijden en ermee te stoppen.

En, als dat niet lukt? Dan… er maar mee stoppen? Met bidden?

Nee, niet doen! Vechten tegen de zonden. Maar vooral ook denken: Nu het me niet lukt, heb ik echt Iemand anders nodig. Als het je niet lukt om te stoppen met de zonde, dan heb je Jezus nodig. Dan is er dus veel nog veel meer reden om te bidden!

Je hebt Jezus nodig. Vooral en nog veel meer, als je al je zonden belijdt voor God, en je realiseert je tegen Wie je het hebt. Tegen de heilige God. Zonder Jezus gaat het niet.

Maar, dat geef ik je deze keer graag mee: Als je breekt met je zonden, als je ze eerlijk belijdt, en als je al belijdend steeds meer gaat vragen om Jezus’ wil, dan zal God je toch zeker horen.

Want onze God hoort het gebed.

Bedankt voor het luisteren. Volgende keer gaat het over de vraag: maar hoe weet je nu of God je inmiddels echt verhoord heeft? Wanneer weet je dat zeker?

Tot volgende week.